Grammofon

Kyss - Magnus Johansson

Ge hen en kyss. Ett gott råd, i all anspråkslöshet, i skepnad av en sång från projektet ”Källartejper”.

Det senare är ett slags musikalisk enmanslekstuga. Rent fysiskt ligger den, föga överraskande, i min källare. Kåken som källaren dväljs i är gammal - självdrag råder, rummet i fråga har fyra generösa ljusinsläpp, ett av innerfönstren har varit trasigt sedan 2005, betongplattan är tunn som en roman av Duras och hönsnätet i trossbottnen drar till sig radiosignaler från hela norra hemisfären. Rätt mycket kan med andra ord slinka in där – t ex aldrig realiserade låtidéer, bortsållade alternativa versioner, nya sånger utan hemvist, enwattsförstärkare, fuskinstrument och hafsiga gitarrspel. Takhöjden är bara 2 meter, men tumstockar är opålitliga - ibland känns det högre än i nån studio jag varit i.

Den här låten skrevs med tydlig adress: de två personer som omnämns i texten. Det var kanske fem år sen; vi prövade den i det som senare blev Efterfesten men det fäste inte. Jag gjorde en skiss på egen hand och i juli stoppades den slutligen i detta källarkuvert. Som nu också är frankerat.

Stones hade en sjätte sten. Efterfesten har hela två inofficiella medlemmar: multiinstrumentalisten Georga och filmaren Calle Biörsmark (https://www.facebook.com/carl.biorsmark). Calle upplyste mig häromdan om att här föreliggande relationsråd var etnocentriskt - en evolutionsbiolog hade undersökt fenomenet kyssar och funnit att sådana förekom i blott 46% av de studerade kulturerna. Och det är säkerligen helt riktigt, men … alltså, det här med ”kultur”. Attans vad jobbigt det blivit att uttala ordet. Det skaver liksom i halsen.

I somras förstod jag något om varför. Jag läste en essä av T Eagleton, där han bl a diskuterar de olika betydelser kulturbegreppet axlat genom historien. Jag fäste mig särskilt vid hur kultur tidigare – när det stod för det specifikt mänskliga, det handlande som skiljer oss från naturen, för jordbruk och för ”andlig odling” i form av t ex konstnärliga aktiviteter – uppfattades som en plats för frigörelse, för rastlöst gränsöverskridande, för flexibilitet och hybridskapande. Och för hur det nu främst kommit att beteckna förment statiska regionala särdrag, avgränsade gruppers seder och normer, revirpinkande och hotande annorlundaheter.

Det var inte mycket som var bättre förr. Men kulturbegreppet har f-n sjangserat. Den tidigare betydelsen borde få företräde och kulturbegreppet borde återerövras – från såväl unkna nationalister som från exotiserande reseskildrare. Det är mer som förenar oss än som skiljer oss åt. Vare sig vi gnuggar tungor eller inte.

 

Mixad och mastrad av Magnus Johansson i Magnus källare

 

Medverkande:

Magnus Johansson

 

Lyssna/köp:

Lyssna i Spotify

Köp i iTunes

Köp på Amazon